Wilbert Los
Ontmoeting met de paus van Arie Olsthoorn

Waardoor is Paus Johannes Paulus II zo’n heilige paus geworden? Door het gebed van Arie! Arie Olsthoorn was een eenzijdig verlamde boer uit Stompwijk.

Ik zal het U uitleggen. Arie kon met zijn broer Kees en met hulp van een student ( Ferdinant van Kampen) uit Wageningen op bedevaart gaan. Zo zijn ze ook in Rome geweest. En toen heeft Arie de paus ontmoet en met hem gesproken!

Enkele jaren later leerde ik Arie kennen. Toen vertrok vanuit de Lodewijk parochie een bedevaart (naar Kaevelaar?) en plaatste de pastoor (Mgr.A.ME.Th.Vreeburg) mij naast Arie in de bus, met de opzet dat ik hem zou gaan helpen ( al wist ik dat toen nog niet). Arie moest geholpen worden met in en uitstappen, met de rolstoel, ook met eten een beetje en met nog veel meer. De Wageningse student was inmiddels voor priester gaan leren.

Vele malen ben ik meegegaan met Arie en zijn broer naar Smakt, Echternach, Banneux, Bauraing, naar Lourdes. Op bedevaart gaan was zijn lust en zijn leven. Zo kon hij zich even onttrekken aan de liefdevolle zorg van zijn twee zusters. Eén keer is die student nog mee geweest, en wel naar Fatima in Portugal, in1985. Onvergetelijk was die reis voor mij.

Vaak vertelde Arie mij over die gedenkwaardige ontmoeting met paus Johannes Paulus II in Rome en dan herhaalde hij wat hij tegen de paus gezegd had, met de heftigheid hem eigen:

“Heilige vader, ik bid en smeek dat U een pontificaat mag hebben van 25 jaar net zoals Leo de dertiende, van 1878 tot 1903”. “Ja,” zei hij dan, “en de Paus heeft mij begrepen”.

Arie is al weer jaren geleden overleden en die student is nu een witte pater in Afrika. De paus heeft zelfs twee jaar extra gekregen van Onze Lieve Heer. Nog kan ik schuddebuiken van het lachen als ik aan Arie denk. Wat een plezier heb ik met hem en zijn broer en familie mogen beleven. Arie zal niet lang in het vagevuur gebleven zijn. En onze paus in de hemel zal vast voor hem gebeden , en hem een knipoog gegeven hebben.

Wilbert Los