Mevr. Oudshoorn van Leeuwen
Rome 1998

JP2 Oudshoorn 1In 1998 ging ik naar Rome met mijn dochter Eliza. Het was een avontuur op zich aangezien ik ook voor het eerst ging vliegen. Nadat we waren aangekomen in ons hotel ging de telefoon en mijn dochter moest naar beneden komen want er was een telefoontje uit het Vaticaan. Toen ze terug kwam keek ze me aan en zei: “raad eens waar we morgen heen gaan?” Ik zei dat ik geen idee had. Dus ze vroeg nogmaals: “raad eens met wie we morgenochtend de H.Mis mogen vieren?”, aangezien ze toen regelmatig in Rome was voor de WKJ dacht ik, misschien in de Sint Pieter...

Toen zei ze: “morgenochtend om 7 uur moeten we in Castel Gandolfo zijn, het buitenverblijf van de paus, en daar hebben we dan de H.Mis met de paus!” Ik keek haar aan en zei: “maak dat maar aan een ander wijs.” Maar het bleek echt waar.

Die morgen gingen we al heel vroeg met de taxi naar Castel Gandolfo en waren we daar al om 6 uur, want we wilden hoe dan ook niet te laat zijn. Even voor 7 uur ging de deur open en moesten we ons melden met onze paspoorten en mochten we de zwitserse garde volgen, de grote marmeren trappen op naar boven. Daar aangekomen moesten we naar een kamertje waar we alles wat we aan tassen, telefoons, fototoestellen etc. wat we bij ons hadden moesten achterlaten. Vervolgens werden we naar de kapel gebracht, een heel klein kapelletje waar ongeveer 30 mensen konden zitten en ineens zag je hem zitten de paus die in gebed zat voor het tabernakel.

JP2 Oudshoorn 2Het was een korte, stille H.Mis en na de H.Mis werden we teruggebracht naar het kamertje en daar moesten we wachten op de paus die kort daarna verscheen en één voor één mochten we hem een hand geven kort wat zeggen en kregen we een rozenkrans van hem.

Al met al een moment om nooit te vergeten, toen we terug kwamen op ons hotel vroeg mijn dochter: “zo ma wat wil je nu doen?” ik heb haar toen gezegd dat ik het niet zou weten want mooier kan het toch niet meer worden. We hebben daarna nog 3 geweldige dagen in Rome gehad en alle mooie plekken bezocht maar niets kon natuurlijk meer op tegen deze eerste dag.